# #
2600 Vác, Argenti Döme tér 1-3. 1032 Budapest, Bécsi út 217 06-30-6632-730 lnagydr@gmail.com

Általános tudnivalók a szövődményekről

Egészséges, jól kooperáló páciens, megfelelő gyakorlattal rendelkező plasztikai sebész és a szükséges tárgyi feltételek megléte esetén az esztétikai műtétek kockázata általában minimális.

Kísérő betegségek (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás és egyéb szív-érrendszeri betegségek) esetén, illetve dohányosoknál a kockázat valamivel nagyobb. A szövődmények lehetnek esztétikai és általános jellegűek és a leggondosabb orvosi tevékenység ellenére is előfordulhatnak.

Esztétikai szövődmények esetén a műtét eredménye elmarad a várakozástól. Ennek oka lehet többek között a hegek kedvezőtlen megjelenése (l. kóros hegek), kontúregyenetlenségek (leginkább zsírleszívás után), aszimmetria (fül, emlő stb.), színeltérés (pl. szemhéj). Ezen elváltozások korrekciója fél-egy év után jön szóba.

Az általános, minden műtéttel kapcsolatban előforduló szövődmények a következők. Altatásos műtét alatt a keringési, légzési paraméterek monitorozása folyamatos. Az esetleg jelentkező szívműködési, légzési zavarok, allergiás reakciók kezelése az aneszteziológus feladata. A műtéti területen általában nincs nagyobb ér, melynek sérülése súlyos vérzést okozhatna, egyéb képlet (ideg, izom) sérülése még ritkábban fordul elő.

A műtét után, a műtéti területen jelentkező vérzés bizonyos műtéttípusoknál (pl. arcplasztika) gyakoribb, átlagosan mintegy 2 %-ban fordul elő. Általában a műtét után néhány órán belül jelentkezik, 24 órán túl valószínűsége minimális. Tünetei: feszülő duzzanat, fájdalom, elszíneződés. Ellátása mielőbbi feltárás műtői körülmények között, a vérömleny eltávolítása, a vérzés forrásának ellátása, mely után a gyógyulás általában zavartalan, a végeredményt általában nem rontja.

A fertőzés tünetei általában a műtét után 2-5 nappal jelentkeznek fokozódó fájdalom, duzzanat, bőrpír, láz formájában, melyekhez váladékozás is társulhat. Antibiotikus kezelés indításával párhuzamosan végzett feltárás, a sebváladék, illetve a károsodott szövetek eltávolítása, valamint a sebváladék bakteriológiai vizsgálata, majd rendszeres sebkezelés szükséges. Ez a szövődmény az esztétikai eredményt általában hátrányosan befolyásolja. Implantatumok beültetése, illetve nagy sebfelszínek esetén (emlő-, has, arcplasztika) a fertőzés veszélye nagyobb, ilyenkor a műtét körüli időszakban mindig adunk antibiotikumot. Ezáltal ez a súlyos szövődmény is csaknem mindig megelőzhető.

A szövetelhalásnak, mely elsősorban a bőrt és a bőr alatti zsírszövetet érinti, szintén a kiterjedt alápreparálással járó műtétek (arc-, hasplasztika, emlőfelvarrás) után nagyobb a kockázata, különösen dohányosok, érbetegek és terápiás röntgenbesugárzáson átesettek körében. Tünetei: néhány nappal a műtét után, többnyire a sebszéleken jelentkező kékeslila elszíneződés, mely később fokozatosan barnásfeketévé válik, az érintett területen a szövetek kiszáradnak, megkeményednek, a környező ép részektől fokozatosan elhatárolódnak. Ha nincs váladékozás, illetve más fertőzésre utaló tünet, az elhalt szövet eltávolításával akár heteket is várhatunk. A többnyire spontán gyógyulás után azonban általában előnytelen megjelenésű heg marad vissza, mely később korrigálható.

A thrombosis véralvadék keletkezése az érben, mely előfordulhat a felületes, bőr alatti gyűjtőerekben és a mély vénás rendszerben is. Az előbbi kevésbé veszélyes, az érintett érszakasz felett észlelhető bőrpírral, érzékenységgel, tömöttséggel jár és helyi kezelésre (hűtés, gyulladáscsökkentő kenőcsök) 2-3 hét alatt gyógyul. Az ún. mélyvénás thrombosis leggyakrabban az alsó végtagokban alakul ki, kockázata az alsó testfél műtéteinél (hasplasztika, zsírleszívás stb.) nagyobb, de ritkán egyéb műtétek után is előfordulhat. Fogamzásgátlók szedése, dohányzás fokozza a kockázatot. Tünetei közül a végtag duzzanata, a lábikra fájdalmassága, érzékenysége emelendő ki, kezelésében a különböző véralvadásgátló gyógyszerek tartós alkalmazása mellett rugalmas pólya viselése jön szóba. A thrombosis következménye lehet a tüdőembolia, amikor a leszakadó véralvadék a jobb szívfélen át a tüdő verőereibe jutva azok elzáródását okozza. Ennek kiterjedésétől függően a tünetek és a következmények különböző súlyosságúak lehetnek. A thrombosis megelőzésére szolgáló kis molekulasúlyú heparinkészítmények alkalmazásával ezek a szövődmények szintén elkerülhetők. Igen ritkán ún. zsírembolia is előfordulhat, leginkább nagy kiterjedésű zsírleszívás, hasplasztika után.

Vannak speciális, csak bizonyos műtétekre jellemző szövődmények is, ezeket az egyes műtéttípusoknál említjük meg.