# #
2600 Vác, Argenti Döme tér 1-3. 1032 Budapest, Bécsi út 217 06-30-6632-730 lnagydr@gmail.com

Általános tudnivalók a plasztikai műtétekről

A plasztikai sebészet két fő ága a helyreállító és az esztétikai sebészet. Az első valamilyen fejlődési rendellenesség, sérülés, betegség, illetve műtét következtében kialakult deformitás, funkciózavar vagy szövethiány korrekcióját szolgálja, míg az esztétikai sebészet elsődleges célja a külső megjelenés javítása. Bizonyos esetekben a kettő nem határolható el élesen egymástól.

Az esztétikai plasztikai műtétre jelentkező páciensek többsége egészséges, azonban a korrekciót igénylő elváltozás miatt gyakoriak a psychés problémák. A műtét előtti konzultáció, illetve a páciens megfelelő felvilágosítása a sikeres műtét előfeltétele. Ennek során rögzítjük a részletes kórelőzményt, megbeszéljük a páciens elvárásait, az adott elváltozás korrekciójának lehetőségeit, a műtéti megoldás lényegét, esetleges szövődményeit, a műtét előtti és utáni időszak tennivalóit, fotódokumentációt készítünk. A páciens irreális elvárásai esetén a műtéttől elállunk.

Az esztétikai műtétek nem sürgős jellegűek, ezért elvárható hogy megfelelő kivizsgálás, előkészítés és a leggondosabb kivitelezés, illetve utókezelés révén optimális eredményt érjünk el, a szövődmények minimális szinten tartása mellett. Ennek érdekében kívánatos, hogy a páciens jó fizikális és psychés állapotban kerüljön műtétre. Ezért nagyobb beavatkozások előtt célszerű vitaminok, vaskészítmények szedése és a megfelelő fizikai aktivitás, illetve szükség esetén psychológus segítségének igénybevétele.

Mivel a testsúlyingadozások szinte minden esztétikai műtét eredményét kedvezőtlenül befolyásolják, az esetleg szükséges fogyást a műtét előtt kell lebonyolítani, annál is inkább, mivel a túlsúly a szövődmények lehetőségét is növeli.

A nikotin érösszehúzó hatása közismert, ez különösen olyan műtéteknél okozhat problémát, ahol nagyobb bőrterületek alápreparálása történik (pl. arc-, hasplasztika). Ilyenkor a sebszélek vérellátásának romlása szövetelhaláshoz, sebgyógyulási zavarhoz vezethet. A dohányzás a thrombosis kialakulásának veszélyét is növeli. Ezek miatt nagyobb műtétek előtt legalább 2-3 héttel ajánlott a dohányzás felfüggesztése.

Az alkohol tartalmú italok rendszeres fogyasztása a máj károsítása révén vezethet véralvadási zavarokhoz, illetve műtét kapcsán vérzéses szövődményekhez.

Az orvost tájékoztatni kell a korábbi betegségekről, műtétekről, az esetleg fennálló idült betegségekről, a rendszeresen szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról. Vérzéses szövődmény fokozott veszélye miatt véralvadásgátló gyógyszereket szedő betegek esetében a kezelést kis molekulasúlyú heparinkészítményekre kell átállítani a műtét körüli időszakban.

A minél kisebb kockázat, illetve a szövődmények megelőzése érdekében szükséges a páciens megfelelő kivizsgálása. A helyi érzéstelenítésben, egészséges páciensen végzett kisebb beavatkozások (pl. szemhéj-, fülplasztika, kis területű zsírleszívás) esetén megelégszünk a fizikális vizsgálattal.

Általános érzéstelenítésben (altatásban) végzett műtétek előtt minden esetben laboratóriumi, illetve EKG és mellkasröntgen, valamint aneszteziológiai (altatóorvosi) vizsgálatot kérünk. Cukorbetegség, magas vérnyomás, szív-érrendszeri, és egyéb szervi elváltozások esetén belgyógyászati szakvélemény is szükséges az operálhatóság megítéléséhez.

Az arcon, fejen végzett műtétek előtti napon, vagy a műtét reggelén ajánlatos hajat mosni, mivel a műtét után néhány napig erre nem lesz lehetőség. Az alsó testfél műtétei előtt kb. 1 hétig célszerű antibakteriális szappan használata, ezáltal a bőrön levő kórokozók száma csökkenthető. A műtét napján, illetve a műtét után kb. 2 hétig kozmetikumok, smink használatát a műtéti területen mellőzni kell, a körömlakkot, műkörmöt a műtét alatti monitorozás érdekében 1-2 körömről el kell távolítani. Ékszereket és egyéb nélkülözhető értéktárgyakat célszerű otthon hagyni.

Altatásos műtét előtt szükséges, hogy a gyomor üres legyen, ezért a műtét előtt legalább 6 órával éhgyomorra kell maradni.

A műtét időpontjának meghatározását több tényező befolyásolja. A menstruáció körüli napokat lehetőleg el kell kerülni. Az évszakokat illetően figyelembe kell venni, hogy a hegeket kb. 6 hónapig ajánlatos ultraibolya sugárzástól (napsugár, szolárium) óvni, mivel az a heg megjelenését kedvezőtlenül befolyásolhatja. Ez az expozíció elkerülése mellett elsősorban (kb. 50-es faktorszámú) fényvédő krémekkel védhető ki. A nyári meleg bizonyos műtétek (pl. hasplasztika, zsírleszívás) után használatos speciális ruha viselése miatt okozhat kellemetlenségeket. Télen a hideg elsősorban az arcon végzett műtétek után lehet kedvezőtlen hatású.

A műtétet utáni ébredést követően előfordulhat hányinger, hányás, mely gyógyszerekkel jól csillapítható.

A fájdalom általában az első órákban a legerősebb, 24-48 óra alatt többnyire lényegesen csökken, de nagyobb műtétek után fájdalomcsillapítókra néhány napig szükség lehet. Meg kell jegyezni, hogy lényegében azonos műtétek után is számottevő eltérések lehetnek az egyes betegek fájdalomérzete között.

A műtéti területen néhány óra múlva kisebb duzzanat és kékes elszíneződések jelenhetnek meg, melynek mértéke szintén jelentős egyedi különbségeket mutat. Mintegy 2 hét alatt ezek az elváltozások lényegesen csökkennek.

Bizonyos műtétekre (pl. arc-, emlő-, hasplasztika, zsírleszívás) jellemző, hogy az érintett területen érzéscsökkenés alakulhat ki, mely fokozatosan, néhány hónap alatt csökken, illetve szűnik meg.

A sebgyógyulás időbeli lefolyása testrészenként különböző. A legvékonyabb bőrréteggel rendelkező szemhéjakon már 5 nap után eltávolíthatók a varratok, míg a háton, lábon ez az idő 3 hét is lehet. Varrateltávolítás után javasolt akár több hétig is speciális ragasztócsíkok vagy szilikontartalmú krémek használata az esztétikailag minél kedvezőbb heg elérése érdekében.

A műtét utáni kímélet időtartama átlagosan 3 hét, azonban könnyebb házimunka már kb.1 hét után végezhető. Erősebb fiizikai terhelés a műtét jellegétől függően 2-3 hónapig kerülendő.