# #
2600 Vác, Argenti Döme tér 1-3. 1032 Budapest, Bécsi út 217 06-30-6632-730 lnagydr@gmail.com

Zsírleszívás

A zsírleszívás első alkalmazása az 1970-es évek közepén történt, manapság a leggyakoribb esztétikai műtétek közé tartozik. Nem tekinthető a fogyókúra alternatívájának, elsősorban a test kontúrjának javítására alkalmas. Elméleti alapja, hogy a zsírsejtek száma a születés után már nem növekszik, csak a méretük változhat, így egy részük eltávolításával viszonylag tartós eredmény érhető el. A kezelt területen a bőr alatti zsírszövetben kialakuló hegesedés is korlátozza az esetleges kiújulás lehetőségét.

Az egyszerre eltávolítható zsír mennyisége korlátozott, a páciens testalkatától függően kb. 3-5 liter. A beavatkozás önmagában csak akkor jár jó esztétikai eredménnyel, ha az adott területen a bőr rugalmassága megfelelő, illetve nem petyhüdt, lógós, ami pl. a hasfalon, felkaron nem ritka. Az utóbbi esetben a bőrfelesleg kimetszését is el kell végezni.

Zsírleszívást leggyakrabban az elülső hasfalon, csípőtájon, combokon, áll alatti területen végzünk, de szinte minden testrészen alkalmazásra kerülhet (pl. kar, hát, ágyéktáj, térd, boka).

A műtétet a szükséges kivizsgálás után legtöbbször általános érzéstelenítésben végezzük, helyi érzéstelenítés csak kisebb kiterjedésű, illetve számú terület kezelése esetén jön szóba.

A műtét előtt kijelöljük a bőrön a beavatkozás határait, majd 4-5 mm-es, lehetőség szerint rejtett helyzetű (pl. köldök, bőrredők) metszésekből speciális kanüllel, adrenalint és helyi érzéstelenítőt is tartalmazó híg oldattal feltöltjük (felduzzasztjuk: ún. tumescens technika) az illető terület bőr alatti zsírszövetét. Ezután 3-5 mm átmérőjű zsírszívó kanüllel, vibrációs berendezéssel (PAL: power assisted lipoplasty) végezzük a beavatkozást.

Ennek előnye a hagyományos eljárásokkal szemben, hogy kevésbé traumatizálja a szöveteket, szebb esztétikai eredmény érhető el vele és nem jár hőképződéssel, mint az ultrahangos módszer. Emellett az orvos munkáját is lényegesen megkönnyíti. A műtét végén a sebeket varratokkal egyesítjük, kötést, majd speciális, vékony, de erős kompressziós ruhát helyezünk fel, melyet 4-6 hétig kell a páciensnek viselnie. Ennek célja, hogy az esetleges utóvérzés lehetőségét csökkentse és az egyenletes felszín kialakulását elősegítse. A törzsön és az alsó végtagon végzett beavatkozások esetén thrombosis-profilaxist is alkalmazunk.

A műtét után a kezelt területen duzzanat, több-kevesebb kékes elszíneződés, majd tömöttség jelentkezik, az első napokban fájdalomra is lehet számítani. Emellett az adott terület bőrének zsibbadása is előfordul, mely néhány hónap alatt fokozatosan megszűnik.

Szövődmények a megfelelő kritériumok betartása esetén igen ritkák (bevérzés, fertőzés, embolia), gyakrabban  okoz esztétikai problémát a kontúregyenetlenségek előfordulása, melyek újabb beavatkozással korrigálhatók. Az elért eredmény tartóssága érdekében megfelelő életmód (táplálkozás, fizikai aktivitás) folytatása szükséges.

Legfrissebb híreink a mellnagyobbítás, plasztikai beavatkozások világából