# #
2600 Vác, Argenti Döme tér 1-3. 1032 Budapest, Bécsi út 217 06-30-6632-730 lnagydr@gmail.com

Szemöldök- és szemhéjplasztika

Az arcplasztikánál leírt, öregedéssel járó szöveti változások következtében a szemöldök is megereszkedik, ennek következtében a felső szemhéj relatív bőrfeleslege jön létre.

A szemhéjak bőre emellett abszolút értelemben is kitágul, ráncossá válik, a felső szemhéjon a pillákra lógva a látásban is zavarhatja a pácienst. A szemüreg zsírszövete a körkörös szemizom mögötti kötőszövetes réteg kitágulása miatt előboltosulhat, ez főleg az alsó szemhéjon okoz szembetűnő „táskákat”.

A fenti elváltozások korrekcióját általában helyi érzéstelenítésben végezzük. A szemöldök emelésére több műtéti módszer ismeretes, homlokplasztika esetén természetesen a beavatkozás részét képezi, a felső szemhéjplasztika során ejtett metszésből is megoldható, de endoszkópos és kisebb beavatkozást jelentő lokális megoldások is léteznek.

A felső szemhéjak esetében a metszés közvetlenül a szemhéj szélétől 6-8 mm-re levő redő fölött halad, az eltávolítandó bőrfelesleg többnyire ívelt babérlevél alakú, 1-1,5 cm szélességű. Szükség esetén az előtüremkedő szemüregi zsírszövet feleslegét is eltávolítjuk.

A sebet a bőrben, a felszín alatt haladó, ún. tovafutó varrattal egyesítjük.

Az alsó szemhéjon a metszésvonal a pillasor alatt 1-2 mm-rel halad, illetve a külső szemzugnál kb. 30 fokban lefelé tér el. Itt a bőrfelesleg eltávolítása mellett a zsírszövet előboltosulását lehetővé tevő kitágult  kötőszövetes lemez helyreállítására törekszünk (zsírmegtartó műtét), csak nagyobb előboltosulás esetén csökkentjük a zsírszövet mennyiségét. A sebet a felső szemhéjnál leírt módon zárjuk. A sebeket és környezetüket steril ragasztócsíkokkal fedjük. A műtét után 2-3 napig a műtéti terület jegelése szükséges.

A varratokat 5 nap múlva távolítjuk el. A szemhéjakon található a szervezetben a legvékonyabb bőr, ezért a keletkező heg itt a legkevésbé feltűnő, néhány hónap múlva már alig észrevehető.

A szövődmények közül igen ritka, de azonnali beavatkozást igényel a szemüregbe terjedő vérömleny kialakulása. Kisebb, felületes bevérzések kb. 2 hét alatt spontán felszívódnak. Gyulladásos szövődmény, sebgyógyulási zavar ritkán fordul elő, az alsó szemhéjak kifordulását általában az eltúlzott bőrkimetszés okozza, és ez újabb műtétet tehet szükségessé.

A felső szemhéjak barnásvörös elszíneződése is előfordulhat, ez általában spontán elmúlik.

Legfrissebb híreink a mellnagyobbítás, plasztikai beavatkozások világából