# #
2600 Vác, Argenti Döme tér 1-3. 1032 Budapest, Bécsi út 217 06-30-6632-730 lnagydr@gmail.com

Orrplasztika

Az orr központi elhelyezkedése folytán nagy mértékben befolyásolja az arc megjelenését, így a rajta végzett beavatkozások is szembetűnő változást okozhatnak. Alakját bonyolult felépítésű, csontos-porcos váz határozza meg, melynek végleges formája a serdülőkor végére alakul ki. Ennél korábban esztétikai indikációval korrekciós műtét nem javasolt.

A műtét előtt szokásos kivizsgálás mellett fül-orr-gégészeti vizsgálat is ajánlott, légzési akadályozottság esetén pedig elengedhetetlen.

A műtétet végezhetjük helyi és általános érzéstelenítésben is, az esetek nagy részében külső, látható heg nélkül. A műtét lényege a csontos-porcos váz kívánt formájának kialakítása,  szükség esetén az orrsövény deformitásának megszüntetése. Bonyolult deformitások, illetve már operált orr korrekciója esetén jön szóba az ún. nyílt feltárás, amikor az orrsövény alsó részét fedő bőrön kis harántirányú heg marad vissza. A műtét után gipszsínnel külső rögzítést alkalmazunk kb. 10 napra, az orrjáratokba 1-2 napra tampont helyezünk, melyek eltávolításáig célszerű a kórházban maradni.

A műtét után jelentősebb fájdalomra nem kell számítani. A varratok általában spontán távoznak, így az eltávolításukkal járó kellemetlenségtől megkíméljük a pácienst. A műtét után néhány napig a fejet magasabbra helyezve kell feküdni, 2 hétig az orrfúvás mellőzése szükséges, de néhány nap után orrkenőcs használata javasolt, az orrot traumától, hideghatástól óvni kell.

A műtét után a szemek körül duzzanat, kisebb bevérzések alakulhatnak ki, melyek 2-3 hét alatt felszívódnak.

A végleges eredmény több hónap alatt alakul ki, mivel az orr enyhébb duzzanata lassan szűnik meg teljesen, ez azonban többnyire nem zavaró. A ritkán előforduló szövődmények közé tartozik az utóvérzés, a fertőzés és a várttól eltérő, illetve nem megfelelő esztétikai eredmény.

Legfrissebb híreink a mellnagyobbítás, plasztikai beavatkozások világából