# #
2600 Vác, Argenti Döme tér 1-3. 1032 Budapest, Bécsi út 217 06-30-6632-730 lnagydr@gmail.com

Fülplasztika

A fülkagyló vázát meglehetősen bonyolult alakú rugalmas porc alkotja, melynek deformitásai is nagy változatosságot mutatnak. A leggyakrabban előforduló elálló fülkagylónak két fő oka lehet: a porc túlzott mérete vagy/és normálisan meglévő görbületeinek hiánya, illetve kifejlődésének elégtelensége. Az elváltozás mértékében a két oldal között jelentős különbség lehet.

Mivel a fülkagyló mérete és alakja 6-7 éves kor után már lényegesen nem változik, a deformitás  korrekciója – a legtöbb esztétikai műtéttől eltérően – már ebben az életkorban megtörténhet, megelőzve hogy a gyermek az iskola kezdésekor csúfolódás tárgyává váljon.

A műtétet általában ambulanter, helyi érzéstelenítésben végezzük, amit megfelelő felvilágosítást követően a gyermekek többsége is jól tolerál, altatásra ritkán van szükség.

 A korrekció lényege a fent említett okoknak megfelelően a porc alakjának megváltoztatása, illetve szükség esetén egy részének eltávolítása. A metszés a fülkagyló hátsó áthajlási redőjében, illetve a fülkagyló felső széle alatti redőben, tehát rejtett helyen történik. A műtét után nedves vattás nyomókötést helyezünk fel, melyet szövődménymentes esetben csak 7-9 nap múlva távolítunk el, varrateltávolításra is ekkor kerül sor. Ezt követően a füleket traumától óvni kell, kb. 3 hétig éjszakára rugalmas pánt viselése javasolt. A műtét utáni 2-3 napon mérsékelt fájdalom előfordul, enyhébb érzészavar szintén lehetséges, de ez néhány hét alatt fokozatosan megszűnik.

A ritkán előforduló szövődmények közé tartozik a bevérzés, fertőzés, sebszétválás, kóros hegképződés, kivételesen a porc elhalása, és az esztétikai problémák (pl. aszimmetria).

Egyéb alaki és méretbeli eltérések lényegesen ritkábban fordulnak elő, műtéti korrekciójuk szintén lehetséges.

Legfrissebb híreink a mellnagyobbítás, plasztikai beavatkozások világából