# #
2600 Vác, Argenti Döme tér 1-3. 1032 Budapest, Bécsi út 217 06-30-6632-730 lnagydr@gmail.com

Arcplasztika (face lift)

Arcplasztikát leggyakrabban az öregedéssel járó elváltozások korrekciója céljából végzünk. A változások nemcsak a bőrt, hanem lényegében az összes mélyebben fekvő szövetféleséget is érintik. Csökken az irha (a bőr hám alatti rétege) kötőszöveti alapállományának, rostjainak és sejtjeinek mennyisége, és ez által a bőr rugalmassága. Ez a változás örökletes tényezőktől függően egyénenként jelentős különbségeket mutathat.

Ebben a folyamatban nem elhanyagolhatók a környezeti hatások, elsősorban a napsugárzás (ultraibolya sugarak), továbbá a szabad gyökök és a gravitáció szerepe sem. A bőr alatti zsírszövet elvékonyodik, a csontok volumene is csökken. Ezen elváltozások következtében relatív bőrfelesleg alakul ki, a bőr megereszkedik, ráncossá, petyhüdtté válik, az ún. nasolabialis (az orrszárnytól a szájzug felé húzódó) redő kimélyül, az állkapocs két oldalán a lágyrészek lelógnak. A ráncok egy részének (homlok-, szemöldökök közötti, szem körüli ráncok) kialakulásában a mimikai izmok működése játszik döntő szerepet.

A szükséges kivizsgálást követően az arcplasztikát végezhetjük helyi és általános érzéstelenítésben is. A metszésvonal bonyolult lefutású, függ a beavatkozás kiterjedésétől. Általában közvetlenül a fülkagyló előtt halad, majd alul a fül mögé, felül a hajas fejbőrre folyatódik.

Ha egyidejűleg homlokplasztikát is végzünk, az utóbb említett metszéseket a hajas fejbőrön harántirányban összekötjük.

A műtét igen gondos preparálást igényel az arcon elhelyezkedő idegek és egyéb képletek megóvása érdekében. Lényege, hogy a megereszkedett mélyebb szöveteket lehetőség szerint eredeti pozíciójukban rögzítjük, majd a felpreparált sebszélek mentén a bőrfelesleget eltávolítjuk úgy, hogy a seb feszülés nélkül zárható legyen. Az ún. MACS (minimal access cranial suspension) facelift során rövidebb metszésből 2-3 tartóöltéssel emeljük helyükre a megereszkedett mélyebb képleteket.

 A műtéti területen szívódraint hagyunk, nyomókötést helyezünk fel, a pácienst fejét magasabbra helyezve fektetjük. A draineket másnap távolítjuk el, és egy lazább kötést, valamint elasztikus maszkot helyezünk fel, ezután a páciens elhagyhatja a kórházat.

Mérsékelt duzzanat, szövetközti bevérzés előfordul, ezek 2-3 hét alatt felszívódnak. A varratokat általában két részletben, 1, illetve 2 hét után távolítjuk el.

Lényegében a fentivel azonos műtéti metszésből történik a nyak ránctalanítása, szükség esetén egyidejűleg elvégezhető az áll alatti terület zsírleszívása és a függőleges redőket képező nyakizmok korrekciója is. A műtét után 2-3 hétig fokozott kímélet, helyi vérbőséget okozó hatások kerülése javasolt.

Mivel az öregedéssel járó szöveti változások a műtéttől függetlenül tovább folytatódnak, kb.  6-10 év múlva újabb műtét jöhet szóba.

A leggyakoribb szövődmény vérömleny keletkezése a műtéti területen, mely mielőbbi műtéti feltárást és a vérzés ellátását teszi szükségessé. Fertőzés ritkán fordul elő, sebgyógyulási zavar, bőrelhalás kialakulása dohányosokon gyakoribb. A legsúlyosabb szövődmény az arcideg károsodása, illetve sérülése, mely a mimikai izmok bizonyos csoportjának bénulását okozza, korrekciója bonyolult eljárásokkal sem midig jár jó eredménnyel.

Legfrissebb híreink a mellnagyobbítás, plasztikai beavatkozások világából