# #
2600 Vác, Argenti Döme tér 1-3. 1032 Budapest, Bécsi út 217 06-30-6632-730 lnagydr@gmail.com

Ajakvastagítás, ráncfeltöltés

Az öregedéssel járó szöveti változások következtében az ajkak fokozatosan elvékonyodnak, az ajakpír is keskenyebbé válik, a szájzugok lefelé süllyednek, emellett az arc más részeihez hasonlóan itt is ráncok jelenhetnek meg.

A korrekció manapság legelterjedtebb módja az ún. injektábilis (injekció formájában alkalmazható) implantatumok alkalmazása. Ezen anyagok közül használatos a szervezetben normálisan is előforduló kollagén és hyaluronsav, illetve különböző származékai, a saját zsír, továbbá számos szintetikus anyag (pl. polyacrylamid, polivinilalkohol, metilmetacrilát). Közös jellemzőjük, hogy bizonyos idő (1-5 év) után felszívódnak. A korábban alkalmazott tartós (végleges) hatású töltőanyagok alkalmazása egyre inkább háttérbe szorul, mivel szövődmények, illetve a hosszabb idő után előnytelenné váló megjelenés esetén az anyag eltávolítása és a korrekció többnyire bonyolult műtétet igényel.

A beavatkozás előtt érzéstelenítő krém, esetleg spray alkalmazása szükséges, amennyiben a páciensnek korábban ajakherpesze volt, annak kiújulását megelőző gyógyszert is adunk. A beavatkozás után néhány napig duzzanat, bőrpír észlelhető, a kezelt terület nyugalmának biztosítása, hűtés javasolt. Szükség esetén (pl aszimmetria) 1-2 hét múlva korrekció végezhető.

Újabb lehetőséget jelent az ajkak korrekciójában az erre a célra kifejlesztett szilikon implantatum, mely természetesen tartós eredményt biztosít, de szükség esetén eltávolítása sem jelent nehézséget.

A korábban alkalmazott ajakpír-korrekciós műtéteket a gyakran nem megfelelő esztétikai eredmény miatt ritkán alkalmazzuk.

Az arc egyéb területein kialakult ráncok feltöltésére is elsősorban a felszívódó töltőanyagok használatosak.

Legfrissebb híreink a mellnagyobbítás, plasztikai beavatkozások világából