# #
2600 Vác, Argenti Döme tér 1-3. 1032 Budapest, Bécsi út 217 06-30-6632-730 lnagydr@gmail.com

Mellnagyobbítás

A női mell kifejlődése a serdülőkor végére befejeződik, ezt követően kerülhet sor a beavatkozásra. A genetikailag determináltan kis méretű, vagy terhesség, illetve szoptatás kapcsán megkisebbedett emlők korrekciója a különböző implantatumok beültetésével történik.

A szilikon implantatumok alkalmazása az 1960-as évek első felében kezdődött, velük kapcsolatban különböző tévhitek terjedtek el (pl. autoimmun betegségeket, emlőrákot, szoptatási képtelenséget okozó hatás). Ezeket nagy anyagon, számos országban végzett vizsgálatok egyértelműen megcáfolták, tehát az implantatumok semmiféle egészségkárosodást okozó hatása nem igazolható. Ez az implantatumot viselő személyre és az általa szoptatott gyermekre is érvényes.

Ma már az implantatumok széles skálája áll rendelkezésre, melyek különböző felszínűek, alakúak és tartalmúak lehetnek. Közös jellemzőjük a több rétegű szilikon tok, mely rugalmas, igen nagy erőbehatásokat is elvisel, sérülése extrém erőbehatás (pl. autóbaleset, szúrás, lövés) esetén jöhet létre. A hagyományos, kerek implantatumok közül az egyszerűbbek felszíne sima, ezeket már ritkábban alkalmazzuk. Az érdesített (ún. texturált) felszínű implantatumok elcsúszásra kevésbé hajlamosak, és a tokzsugorodás is ritkábban fordul elő alkalmazásuk esetén. Mindkét fajta különböző magasságú („vastagságú”) változatokban (alacsony, közepes, magas, extra magas profil) rendelhető. 

Az utóbbi években egyre gyakrabban alkalmazzuk az ún. anatómiai formájú vagy csepp alakú implantatumokat, melyek természetesebb megjelenést biztosítanak, de ez elsősorban akkor érvényesül, ha a páciens saját melle meglehetősen kicsi.

Az implantatumok leggyakoribb töltőanyaga a szilikon gél, melynek az ún. koheziv változata a modern implantatumokban általánossá vált. Ennek jellemzője, hogy lényegesen sűrűbb, mint a korábban használt, csaknem folyékony szilikon, alakját megtartja és az implantatum esetleges sérülése esetén is helyben marad, nem szivárog a szövetekbe. Az implantatumok töltőanyaga lehet még többek között sóoldat és ún. hydrogél is melyek a szövetekbe jutva probléma nélkül felszívódnak és kiürülnek. A fentieken kívül vannak specialis felépítésű, kettős üregű implantatumok is, melyekben egy adott volumenű szilikon gél mellé még bizonyos mennyiségű sóoldat tölthető, így az össztérfogat változtatható.

Az implantatum kiválasztásánál természetesen a páciens kívánságát is figyelembe vesszük, de testalkata, méretei (elsősorban a mellkas szélessége és a saját emlő mérete) meghatárotó jelentőségűek.

A műtétet szinte minden esetben általános érzéstelenítésben végezzük, bár elvileg helyi érzéstelenítésben is elvégezhető. Előtte a szokásos kivizsgálás mellett az emlők ultrahang-, illetve 35 év felettieknél mammográfiás vizsgálatát is el kell végezni.

A műtéti metszést (3,5-5 cm, implantatumtól függően) leggyakrabban 0,5-1 cm-rel az emlő alsó áthajlási redője alatt végezzük, az anatómiai formájú implantatumok csak ilyen feltárásból helyezhetők be. Ritkábban a bimbóudvar alsó széle mentén, illetve a hónaljárok területén történik a metszés, ezekben az esetekben a heg kevésbé feltűnő, illetve rejtett helyzetű, de esetleges szövődmény az eredeti metszésből nehezebben látható el.

Az implantatumot behelyezhetjük az emlőmirigy és a nagy mellizom közé, a mellizmot borító kötőszövetes réteg, vagy a nagy mellizom alá, valamint az ún. dual plane technikával úgy, hogy az implantatum felső része az izom alatt helyezkedik el, alsó (kisebb) része viszont „kilóg” az izom alól. Az implantatum mellé vékony szívódraint helyezünk az üregbe, ezt a műtétet követő napon távolítjuk el. A páciens ezt követően távozhat a kórházból. A műtét után speciális elasztikus melltartót helyezünk fel, ezt, illetve sportmelltartót 6-8 hétig kell viselni.

A műtét után néhány napig a vállízületek nagyobb mozdulatait kerülni kell, 1 hétig csak hanyatt fekhet a páciens. Varrateltávolítás 10-14 nap után történik. Az izom alá helyezett implantatum esetén a műtét után néhány napig erősebb a fájdalom, azonban ez jelentősen csökkenthető a műtét során lokálisan alkalmazott gyógyszerekkel. A normál életmódra 2-4 hét alatt fokozatosan térhet vissza a páciens, beleértve az autóvezetést is, de a mellizom akív működését igénylő sportok csak kb. 8 hét után folytathatók.

Az egyéb műtéteknél is előforduló szövődmények természetesen itt sem küszöbölhetők ki 100%-ban, de meglehetősen ritkák. A műtét előtt minden esetben adunk antibiotikumot, a fertőzéses szövődmény lehetősége így minimálisra csökkenthető. A pontos vérzéscsillapítás és a szívódrainek alkalmazása hasonlóan befolyásolja a vérömleny kialakulásának esélyét.

Speciálisan erre a beavatkozásra jellemző szövődmény az ún. tokzsugorodás (capsularis contractura), mely irodalmi adatok szerint 5-15 %-ban fordulhat elő, pontos oka nem teljesen tisztázott, de leginkább – kezdetben tünetmentes -- bacteriális fertőzéssel magyarázzák. Lényege, hogy az implantatum körül normálisan is kialakuló kötőszövetes tok megvastagszik, zsugorodik, ezáltal az implantatum egyre feszesebb, keményebb lesz, deformálódik, majd fájdalom is jelentkezik. A megoldás újabb műtét: a tok többszörös bemetszése, illetve súlyosabb esetekben teljes eltávolítása révén a szükséges méretű üreg helyreállítása.

Ritkább szövődmény a bimbóudvar, illetve a bimbó érzészavara, mely csaknem mindig átmeneti jellegű, néhány hónap alatt fokozatosan megszűnik. Előfordulhat még sebgyógyulási zavar, kóros hegképződés, aszimmetria, az implantatum elmozdulása, továbbá meggyűrődése (rippling, wrinkling), ami tapintható, és többnyire látható hullámos kontúrt eredményez.

A jelenleg használatos implantatumok „élettartama” nincs meghatározva, nincs a cseréjük pontos időpontjára vonatkozó előírás. Mindenesetre javasolt évenkénti kontroll vizsgálat, beleértve az emlők ultrahangos vizsgálatát is. Mivel hosszabb idő (10-15 év) után a legjobb implantatumok tokja is megrepedhet, célszerű kb. 10 év után a leginformatívabb  képalkotó eljárással (jelenleg: MRI) ellenőrízni az implantatum állapotát, és szükség esetén elvégezni a cserét.

Az implantatumok nem teszik lehetetlenné a később végzett mammographiás és egyéb vizsgálatokat, de jelenlétükre fel kell hívni a figyelmet.

Alternatív eljárásként megemlíthetjük a saját zsírral és a hyaluronsav-származékokkal történő mellnagyobbítást. Ezeket az eredmény korlátozottsága, illetve átmeneti jellege miatt nem alkalmazzuk.

Legfrissebb híreink a mellnagyobbítás, plasztikai beavatkozások világából

A TB által támogatott mellplasztikáról

A TB által támogatott mellplasztikáról

Talán elsőre hihetetlenül hangzik, de létezik a TB által támogatott mellplasztikai műtét is, mivel a köztudatban az él, hogy csak azok a hiú hölgyek vetik magukat alá egy ilyen beavatkozásnak, akik szépülni szeretnének. Ez nem mindig így történik, hiszen léteznek olyan esetek, amikor teljesen más indokok miatt kerül sor az emlő operációjára.

A mellrák felfedezését valójában segíti vagy nehezebbé teszi a mellnagyobbítás?

A mellrák felfedezését valójában segíti vagy nehezebbé teszi a mellnagyobbítás?

A mellrák felfedezését valójában segíti vagy nehezebbé teszi a mellnagyobbítás?Szóba jöhető diagnosztikai eszközök pl. mammográfia, önvizsgálat, ultrahang és sebészeti megfontolások mellimplantátumok esetén.

Miért inkább implantatum?

Miért inkább implantatum?

A mellnagyobbítás világszerte az egyik leggyakoribb plasztikai sebészeti beavatkozás.Leggyakrabban a nem kellő mértékben kifejlődött, ritkábban terhesség, illetve szoptatás kapcsánmegkisebbedett, valamint aszimmetrikus emlők esetén jön szóba.

A mellplasztikai műtétre vállalkozó páciensek több mint 75%-a nagyobb melleket szeretne

A mellplasztikai műtétre vállalkozó páciensek több mint 75%-a nagyobb melleket szeretne

A mellplasztikai műtétre vállalkozó páciensek több mint 75%-a nagyobb melleket szeretne, de más egyéb szépészeti műtétek és beavatkozások közül is lehet választani, kinek kedve szerint.

Mi várható has plasztika és zsírleszívás után?

Mi várható has plasztika és zsírleszívás után?

Növekszik azoknak a száma, akik a sikertelen fogyókúrák és makacs zsírpárnák megjelenése esetén a zsírleszívást és a has plasztikát választják. Azonban javulhat-e az ember életminősége egy-egy ilyen plasztikai beavatkozást követően, főleg akkor, amikor már túl van néhány kudarcos kísérleten.

Esztétikai és rekonstrukciós plasztika

Esztétikai és rekonstrukciós plasztika

A magyar emberek többségét, amikor a plasztika szóról kérdezik többnyire a mellnagyobbító műtétre, ráncfelvarrásra, zsírleszívásra, fenék- fül- száj-orr műtétekre gondolnak, pedig a plasztikai sebészet nem csupán csak az esztétikai beavatkozásokat foglalja magába. Ezek a plasztika precíziós technikáival elvégzett - az emberek életét megkönnyítő műtéti eljárások - is a plasztika fogalmába tartoznak.

Vajon kizáró tényező-e, ha császármetszéses szülés után has plasztikáztatni szeretne egy hölgy?

Vajon kizáró tényező-e, ha császármetszéses szülés után has plasztikáztatni szeretne egy hölgy?

Ebben a cikkben az ő megnyugtatásuk érdekében írunk a témáról és arról is, hogy plasztikai műtéttel ezt is, valamint egyéb más műtéti heget is képesek vagyunk megfelelően kezelni. Másfelől sok esetben a természetesnek induló szülésnek is császármetszés lesz a vége, valamint az sem ritka a nők között, hogy olyan az anatómiai felépítésük, amely nem teszi lehetővé a csecsemő természetes úton történő világrajövetelét.

Mellnagyobbítás, avagy lélekmentő plasztika

Mellnagyobbítás, avagy lélekmentő plasztika

Nem csak sok fiatalnak, hanem akár a 40 év feletti korosztályba tartozó nőknek is komoly lelki problémái lehetnek amiatt, hogy melleit kicsiknek, vagy nem eléggé formásnak látja a tükörben. Azok a hölgyek is ilyen problémákkal küzdhetnek,

Mellnagyobbítás - Mellműtétek műtéti technikái

Mellnagyobbítás - Mellműtétek műtéti technikái

Többféle formai és méretbeli implantátumokat használnak fel a plasztikai sebészek az optimális formájú és méretű keblek eléréséhez. Hogy kinél melyiket alkalmazzák, mindez kizárólag csak a páciens anatómiai felépítésétől függ. Annak érdekében, hogy arányos kinézetűek és méretűek legyenek a műtétet követően a női mellek, minden esetben az egyedi és csakis az adott személy testi adottságaira vonatkozó paraméterek a mérvadóak.

Mellplasztika-mellnagyobbítás implantátummal 2. rész

Mellplasztika-mellnagyobbítás implantátummal 2. rész

A plasztikai sebész a mellnagyobbítás implantátummal témakörben kapja a legtöbb kérdést a pácienseitől, mivel ez a legnépszerűbb szépészeti beavatkozás a mellkisebbítő plasztikai műtétet, a megereszkedett mellek széppé formálására alkalmazható mellfelvarrást vagy a saját zsírral történő mellnagyobbítást is megelőzve.

Mellplasztika-mellnagyobbítás implantátummal

Mellplasztika-mellnagyobbítás implantátummal

A mellplasztika szülés előtt vagy után javasolt? Mekkora legyen a mellimplantátum mérete? Mekkora legyen a súlya? Cikkünk segít válaszolni!