# #
2600 Vác, Argenti Döme tér 1-3. 1032 Budapest, Bécsi út 217 06-30-6632-730 lnagydr@gmail.com

Mellfelvarrás, mellkisebbítés

Emlőfelvarrást leggyakrabban terhesség, illetve szoptatás, vagy nagyobb mértékű testsúlycsökkenés kapcsán megereszkedett emlők korrekciója céljából végzünk.

Mivel a túl nagy emlők mindig „lógnak” és a műtéti megoldás is nagyon hasonló a felvarráshoz, ezért a mellkisebbítésről is itt lesz szó. Míg az átlagos méretű emlők megereszkedése elsősorban esztétikai és/vagy psychés probléma, a túlzott méretű emlők hátfájdalmakat okoznak, a melltartó pántja a vállon benyomatot okoz, emellett higiénés problémák is jelentkezhetnek az emlők és a mellkasfal összefekvő felszínein.

A műtét előtti kivizsgáláshoz itt is hozzátartozik az ultrahang, illetve 35 év felett a mammográfiás vizsgálat. A műtét legtöbbször általános érzéstelenítésben történik, helyi érzéstelenítés kisebb méretű emlők esetén jön szóba.

Az emlők enyhébb fokú megereszkedését (amikor a bimbó még az áthajlási redő szintje fölött van) implantatum beültetésével is korrigálni lehet. Nagyobb mértékű lógás (ptosis) esetén az alábbi beavatkozások valamelyike szükséges.

A felvarrás legkevesebb heggel járó módja, amikor csak a bimbóudvar szélén marad vissza körkörös heg. Ilyenkor a bimbóudvar fölötti területről távolítunk el sarló alakú bőrdarabot és öltésekkel korrigáljuk az állomány alakját. A seb egyesítésével a bimbóudvar is magasabbra kerül. Ez az eljárás csak kisebb mértékű lógás, egyidejű emlőnagyobbítás, illetve elsősorban ún. tubularis emlő („csőmell”) esetén jön szóba, mivel az emlőt laposabbá teszi, tehát esztétikailag ritkán tekinthető optimálisnak.

Gyakrabban történik a korrekció úgy, hogy a bimbóudvart magasabbra helyezzük, legalsó pontjától az áthajlási redőig függőleges metszést ejtünk, a mirigyállományt öltésekkel kúposítjuk, és a bőrfelesleget a függőleges metszés széleinél, illetve szükség estén az áthajlási redő fölött is eltávolítjuk. Így a bimbóudvar körül körkörös, illetve legalsó pontjától az áthajlási redőig terjedő függőleges heg, továbbá az esetek egy részében az áthajlási redőben egy harántirányú heg marad vissza.

Az emlőkisebbítő műtét hasonló az utóbbihoz, azzal a különbséggel, hogy az emlő alsó feléből távolítjuk el a megfelelő mennyiségű mirigy- és zsírszövetet.

Ebben az esetben is fordított T-alakú, illetve a bimbóudvar szélén kör alakú heg marad vissza. A műtét után 2-3 hétig kímélő életmód, 6-8 hétig speciális melltartó viselése szükséges, varrateltávolítás kb. 2 hét után esedékes. Szövődmények viszonylag ritkán fordulnak elő, ezek lehetnek: vérömleny, fertőzés, körülírt (és többnyire átmeneti) érzészavar, bőr- és (elsősorban kisebbítésnél) zsírszövetelhalás, aszimmetria, igen ritkán kóros hegképződés.

Természetesen az évek múlásával az emlők fokozatosan ismét megereszkednek, ez újabb korrekciót tehet szükségessé.   Ha a megereszkedett emlő térfogata túl kicsi, akkor a felvarrást implantatum beültetésével kombinálva érhetünk el optimális eredményt. A műtét utáni tennivalók lényegében megegyeznek a fentiekkel.

Legfrissebb híreink a mellnagyobbítás, plasztikai beavatkozások világából

Mellfelvarrás- a mellfelvarró beavatkozásra milyen esetekben lehet szükség?

Mellfelvarrás- a mellfelvarró beavatkozásra milyen esetekben lehet szükség?

Az ún. "lógó mell" kialakulásához, amikor az emlő bőre megnyúlik, a mirigy állománymegereszkedik elsősorban a nagymértékű fogyás, a terhesség, a szoptatás, illetve az időmúlása is hozzájárul.

Hogyan zajlik egy mellfelvarrás műtét?

Hogyan zajlik egy mellfelvarrás műtét?

A hölgyek kebleit anatómiai szempontból megvizsgálva zsírszövetből és emlőmirigyekből állössze elsősorban. A mellbimbót a mirigykivezető csövek, vagy más néven tejcsatornák kötikössze az emlőmirigyekkel.

Az utóbbi időben a férfi mellműtétek reflektorfénybe kerültek

Az utóbbi időben a férfi mellműtétek reflektorfénybe kerültek

Folyamatos növekedés figyelhető meg az utóbbi pár évet tekintve a férfiakat érintő plasztikaisebészeti beavatkozások számában.

Mellfelvarrás

Mellfelvarrás

Szoptatás vagy jelentősebb testsúlycsökkenés kapcsán az emlők számottevően megereszkedhetnek, ilyenkor válhat szükségessé az emlők felvarrása, más néven a mellfelvarrás. Ez a szépészeti beavatkozás akkor javasolt, amikor zavar a lógó melled látványa, vagy kellemetlenségeket okoz a mindennapokban például az összefekvő bőrfelületek következtében kialakuló izzadás, kipirosodott bőr, bőrirritációk, gombás bőrfertőzések, vagy ha csak egyszerűen feszesebb melleket szeretnél az önbizalmad erősítése céljából.