A TB által támogatott mellplasztikáról

Talán elsőre hihetetlenül hangzik, de létezik a TB által támogatott mellplasztikai műtét is, mivel a köztudatban az él, hogy csak azok a hiú hölgyek vetik magukat alá egy ilyen beavatkozásnak, akik szépülni szeretnének. Ez nem mindig így történik, hiszen léteznek olyan esetek, amikor teljesen más indokok miatt kerül sor az emlő operációjára.

Azt azonban le kell szögeznünk már a legelején, hogy ingyen biztosan senki nem kaphat nagyobb kebleket, vagy dúsabb ajkakat, ugyanis az esztétikai-szépészeti célú műtéteket nem finanszírozza az OEP.

A helyreállító, vagy rekonstrukciós operációk a plasztikai sebészet körébe tartoznak. Az ilyen beavatkozások során a fejlődési abnormitások, születési rendellenességek, baleset okozta vagy égési sérülések, illetve műtét okozta torzulások, például daganatok eltávolítását, a műtéti hegek korrekcióját végzik el.

Így nem vehető igénybe „nem gyógyító célú, kizárólag esztétikai vagy rekreációs célból nyújtott egészségügyi szolgáltatás az OEP terhére.

Olyan esetekben, amikor a bőrfelesleg eltávolításáról, mellkisebbítésről, anyajegyek eltávolításáról, a hegek korrekciójáról, baleset következtében roncsolódott orr plasztikájáról, vagy a szemhéj-megereszkedéséról van szó - ekkor jogosult lehet a páciens plasztikai beavatkozás elvégzésére az Egészségbiztosítási Alap terhére.

A szabályozás szigorú, és ugyanaz vonatkozik gyerekre és felnőttre egyaránt, de ha valaki megfelel ezeknek a feltételeknek, nyílhat arra lehetőség, hogy a beavatkozások elvégzésére felhatalmazott intézményekben végrehajtsák az adott műtétet, amennyiben azt az orvosok is indokoltnak gondolják, és végül jóvá is hagyják azt.

A TB kétféle mellplasztikai beavatkozást támogat, ám komoly feltételeknek kell megfelelnie a páciensnek, hiszen nem minden esetben fizet a társadalombiztosítás, és egyéni elbírálás előzi meg a támogatás odaítélését minden esetben.

1. Mellkisebbítés:

A mellkisebbítés műtétnek szigorú szabályai vannak, hiszen a mellkisebbítés esetén a kiműtendő zsírszövetnek megegyezőnek, vagy többnek kell lennie, mint a testtömeg 0,5%-a. Akkor is fennáll ennek a műtétnek a lehetősége, ha a két mell között nagy az aszimmetria, és az egyik mell legalább 30%-al nagyobb a másik mellnél.

2. Baleset vagy betegség következtében csonkolt emlők rekonstrukciója:

Ez a másik OEP által támogatott mellplasztika, és olyan esetekben jöhet szóba, ha pl. daganat miatt az egyik emlőt el kellett távolítani, vagy ha egy korábbi műtét vagy baleset miatt bekövetkezett sérüléskor deformálódott, roncsolódott a női mell.