Vajon kizáró tényező-e, ha császármetszéses szülés után has plasztikáztatni szeretne egy hölgy?

Ebben a cikkben az ő megnyugtatásuk érdekében írunk a témáról és arról is, hogy plasztikai műtéttel ezt is, valamint egyéb más műtéti heget is képesek vagyunk megfelelően kezelni.

Másfelől sok esetben a természetesnek induló szülésnek is császármetszés lesz a vége, valamint az sem ritka a nők között, hogy olyan az anatómiai felépítésük, amely nem teszi lehetővé a csecsemő természetes úton történő világrajövetelét. A közhiedelemmel ellentétesen tehát ezek a nők nem kényelmi szempontból választják a császármetszést, ha egyáltalán van választási lehetőségük, hanem más megoldás hiányában kénytelenek így szülni.

Viszont ebben az esetben szerencsétlen módon keletkezik egy előre nem tervezett hasi heg a feltételezhetően bekövetkező bőr megnyúlás és testzsír felhalmozódás mellett.

A bikini vonalában elhelyezkedő császármetszés vízszintes irányban húzódik, melyet a szülést vezető orvos próbál minimalizálni a lehetőségeihez képest, ám ez csak nagyon korlátozott mértékben áll rendelkezésére.

Ahogy már említettük előzőleg a terhesség során, majd a szoptatást követően a kismamák testsúlyingadozása miatt, az alhas és talán a fel has területén is felhalmozódhat a testzsír, illetve bőrfelesleg keletkezik, amely több szempontból tekintve sem előnyös. Viszont megszabadulni ezektől nagyon nehézkes, vagy szinte lehetetlen küldetésnek látszik, főleg a megereszkedett bőr esetében, hiszen a megnyúlt bőr nem húzódik csak úgy vissza a szülés előtti állapotba.

A plasztikai sebészet ebben az esetben felkínálja a hasplasztika lehetőségét, mellyel a legszembetűnőbb eredmény érhető el. Ám azzal tisztában kell lennie a hölgyeknek, hogy ez a műtét számos előfeltételhez kötött, példaként említve a szoptatás minimum 6 hónappal korábban történő befejezéséhez, valamint amikor nagymértékű fogyás következik be a testsúlyt legalább 4-6 hónapig meg kell tartani.

A hasplasztikai beavatkozás alatt a heget, akinél lehetséges, a plasztikai sebész megpróbálja kimetszeni a felesleges szövetekkel együtt. Abban az esetben, ha túlságosan feszül a hasi bőr, a has plasztika specialista a metszést a császármetszési hegvonal felett vezeti, ekkor a köldök áthelyezésre kerül a teljes has plasztikai műtét alatt.  A teljes gyógyulási idő 2-3 hónapot vesz igénybe, a hegesedési folyamat pedig körülbelül 1 évig tart. A műtétet követően a haskötő hordása kb. 6 hétig javasolt.