Mi várható has plasztika és zsírleszívás után?

Növekszik azoknak a száma, akik a sikertelen fogyókúrák és makacs zsírpárnák megjelenése esetén a zsírleszívást és a has plasztikát választják. Azonban javulhat-e az ember életminősége egy-egy ilyen plasztikai beavatkozást követően, főleg akkor, amikor már túl van néhány kudarcos kísérleten. A nagy tapasztalattal rendelkező plasztikai sebész beszél az eljárásról és annak következményeiről.

Elsősorban nők választják a has plasztikát

A Plastic and Reconstructive Surgery® című szaklap számolt be egy új kutatás eredményeiről, miszerint a zsírleszíváson és/vagy has plasztikán átesetteknél jelentősen növekedett az önbecsülésük és javult az életminőségük is. A végső eredmény főleg a két módszer együttes alkalmazásával válik kielégítőbbé, bár ebben az esetben a páciensek nagyobb fájdalomról és hosszabb felépülési időről beszélnek.

A kutatások alapjául egy 360 fős csoport szolgált, melynek során az alanyok hasplasztikai beavatkozáson vagyis „has-szépítésen” estek át. 60 százalékuk választotta a zsírleszívást, további 5 %-uk csak hasplasztikát kért, míg a fennmaradó 35 százalékukon a két eljárást együttesen hajtották végre.

A kísérletben résztvevők átlagéletkora 42 év volt, a kés alá feküdtek 85 százaléka nő volt, és mindegyikük hozzávetőlegesen  4  hónappal a beavatkozásokat követően meséltek arról, hogyan érzik magukat. Kevesebb kényelmetlenségről számolnak be a csupán zsírleszívást választók, és ők csak hat napot estek ki a munkából szemben azokkal, akik a hasplasztikát követően 16 napig lábadoztak.

Eredményesebbnek bizonyul az eljárások együttes alkalmazása

A legjobb végeredményről, és a legnagyobb megelégedésről azok számoltak be, akiknél a két módszert együtt alkalmazták: őnáluk 99 százalékos volt az elégedettségi mutató. Ez az arány 90%-os a csupán hasplasztikát választóknál, és 80 százalékos volt a csak zsírleszívás műtéti eljárást igénybevevőknél. Az összesített adatok alapján megállapítható, hogy a páciensek 86 százaléka vélekedett arról, hogy a végeredmény  magabiztosabbá tette, és 70 százalékuknál határozottan javult az életük minősége.

Mivel a szépészeti beavatkozásoknak nagyon fontos fokmérője az emberek életminősége, ezért volt ez a kutatás annyira fontos. Ebből az következik, hogy azoknak, akik ilyen műtétekre vállalkoznak, nagy valószínűséggel sok problémájuk van az önértékelésükkel - mondja a plasztikai sebész.