Mellplasztika-mellnagyobbítás implantátummal 2. rész

Mellimplantátummal kapcsolatos kérdések és válaszok

A plasztikai sebész a mellnagyobbítás implantátummal témakörben kapja a legtöbb kérdést a pácienseitől, mivel ez a legnépszerűbb szépészeti beavatkozás a mellkisebbítő plasztikai műtétet, a megereszkedett mellek széppé formálására alkalmazható mellfelvarrást vagy a saját zsírral történő mellnagyobbítást is megelőzve.

A mellimplantátumok beültetése valóban veszélyes lehet?

Számos ijesztőnek tűnő történetet lehet hallani a mellimplantátumokkal kapcsolatban. Vannak nők, akik hallanak " valamelyik ismerősüktől és azoknak valamelyik ismerősével megtörtént " rémmesét és azonnal visszalépnek azon elhatározásuktól, hogy alávessék magukat egy mellnagyobbító szépészeti beavatkozásnak. Megfosztva önmagukat a megújulás élményétől.

A légből kapott és a hiszékenyek félrevezetésére szőtt álhírek és tévhitek eloszlatására tisztázunk néhányat ezek közül:

Felrobbanhat-e az implantátum?

Repülés alkalmával előfordulhat-e a magaslégköri nyomás hatására a beültetett szilikon mellimplantátum felrobban, vagy esetleg búvárkodáskor is hasonlóra kell-e felkészülnie annak, aki átesett már ilyen műtéten? Valóságon alapuló tényekre hivatkozva számos páciens számol be arról, hogy többször utaztak már repülővel, plusz a melleikben lévő implantátumok gond nélkül kibírták a több ezer méterről végrehajtott többszöri tandemugrásokat is.

A szakértői vélemények is azt támasztják alá, hogy az erős anyagból készült és tesztelt implantátumok csak olyan nagymértékű nyomás hatására robbannának fel, ahol már maga az emberi test is összeroppanna. Egyszóval nincs ok a pánikra, a mellnagyobbítás után semmilyen a földön uralkodó fizikai törvény hatására nem válhattok " terroristák eszközévé ".

A mellbe ültetett implantátum okozhat-e betegségeket?

A nőknél előforduló rákos megbetegedések növekvő tendenciáját figyelembe véve sokaknál gyakran felvetődik az a kérdés, hogy a szilikon melegágya lehet a kötőszöveti- és daganatos betegségek kialakulásának.  Azonban a kutatók által végzett tesztek igazolják, hogy semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár az mellimplantátum beültetése és a rákos megbetegedéseket sem idézik elő.

Mikor szakadhat ki vagy szivároghat-e az implantátum?

Mivel az utóbbi években már az úgynevezett legmodernebbnek számító kohezív géllel töltik meg az implantátumokat ezek már annyira biztonságosak, hogy csak baleseti okok miatt sérülhetnek meg, de állaga következtében sem szivároghat ki az anyag a kötőszövetekbe, tehát emiatt nem érdemes aggódni.