Mellfelvarrás- a mellfelvarró beavatkozásra milyen esetekben lehet szükség?

Az ún. "lógó mell" kialakulásához, amikor az emlő bőre megnyúlik, a mirigy állomány megereszkedik elsősorban a nagymértékű fogyás, a terhesség, a szoptatás, illetve az idő múlása is hozzájárul.

Fizikai panaszokat is okozhat általában az emlő megnyúlása mindkét oldalon, ami szimmetrikusan jelentkezik. Az összefekvő bőrterületeken keletkezhet gombás fertőzés, gyulladásos bőrelváltozások, hátfájás, vagy vállfájdalom is. A mellfelvarrás műtét indokolt lehet még veleszületett vagy szerzett - műtét vagy trauma utáni - emlő aszimmetria esetén is. A már említett fizikai panaszok mellett az esztétikai károsodások súlyos lelki problémákat is bevonzhatnak a pácienseknél.

Hogyan zajlik a mellfelvarrás?

Altatással kezdjük a mellfelvarrás beavatkozást, és kétféle módon történik a sebészeti bemetszés: A plasztikai sebész a kisebb mellkorrekció alkalmával egy kisebb bemetszést ejt a mellbimbó udvar körül, innen pedig vízszintesen halad tovább az emlőárok irányába.

A mellspecialista annak érdekében, hogy a nagyobb mértékű bőrfelesleget el tudja távolítani két bemetszést ejt a nagyobb mellkorrekció során, majd egy további bemetszés történik a sebész részéről a mell alatti redőben.

A műtét alatt a meglévő mirigyállományt tömörítik, és így alakítják ki az esztétikusabb formáját a mellnek, valamint amennyiben szükséges, ekkor kerülhet behelyezésre a kívánt méretű-és formájú implantátum is. Végül a plasztikai sebész a megfelelő anatómia helyzetbe állítja vissza a melleket és a mellbimbókat, ill. a metszéseket tovafutó varratokkal zárja le a plasztikai sebész, amelyeket később teljes mértékben eltávolít, vagy a varratok felszívódnak teljesen spontán.

A beavatkozást követően szükség van speciális steril tapaszok használatára, amelyekkel rögzíti az orvos a sebszéleket és a melleket, azért hogy tömege következtében ne húzza, feszítse a varratokat; így a hegesedés is megfelelően fog lezajlani.

Vannak olyan esetek, amikor mellfelvarró műtéttel egyidejűleg, más a mellet érintő beavatkozásra is sor kerülhet. Ilyen például a mellfelvarrással egybekötött mellkisebbítő beavatkozás is.

2-2,5 órát vesz igénybe a mellfelvarró műtéti beavatkozás típustól függően, és a lábadozás idején a pácienseknek egy speciális melltartót kell viselniük 6 hétig, a látható hegek pedig kb. 6 hónap alatt elhalványodnak.