Esztétikai és rekonstrukciós plasztika

A magyar emberek többségét, amikor a plasztika szóról kérdezik többnyire a mellnagyobbító műtétre, ráncfelvarrásra, zsírleszívásra, fenék- fül- száj-orr műtétekre gondolnak, pedig a plasztikai sebészet nem csupán csak az esztétikai beavatkozásokat foglalja magába.

Ezek a plasztika precíziós technikáival elvégzett - az emberek életét megkönnyítő műtéti eljárások - is a plasztika fogalmába tartoznak. Néhány példával szemléltetve ezeket: ha egy baleset következtében súlyosan megsérül valakinek az arca, keze, vagy a lába, akkor a rekonstrukciós műtétek alkalmazása jöhet szóba.

A szépészeti plasztika körébe nem minden fajta plasztikai műtét tartozik bele, hiszen vannak olyan helyreállító műtétek, amelyek során a veleszületett, vagy fejlődési rendellenességeket, ház vagy lakástűznél előforduló égési sérüléseket, műtét után maradt hegeket, dongalábat, mellrák esetén a mell eltávolítás utáni állapotokat kezelnek a sebészek.

Ezek nem esztétikai jellegű beavatkozások, mivel inkább a páciensek mindennapi életét megkönnyítő műtétekről van szó, például eredeti állapotokat állítanak vissza, vagy az abnormális elváltozásokat normalizálják.

Ebből tehát az a következtetés vonható le, hogy a rekonstrukciós plasztikai beavatkozások között van olyan, amelyet a Társadalom Biztosító részben vagy egészben át tud vállalni.

Az esztétikai plasztikai műtéteket górcső alá véve azonban már más a helyzet – még ha a páciensnek lelki vonatkozásban szüksége is lehetne egy ilyen jellegű műtétre –, egyáltalán nem támogatottak a TB. által. Ezek az alanyok olyan emberek, akik külső megjelenésük javítása érdekében kérik a beavatkozást, és szervileg egészséges, teljes életet élő hétköznapi nők vagy férfiak.

Például az emlők korrekciója során a plasztikai sebész „újraépíti” a masztektómia  vagyis a rosszindulatú daganat miatt eltávolított kebleket vagy baleset következtében eltávolított mellet, de a lábak és karok kizárólagos esztétikai formálása, az orrműtétek, az alakot formáló plasztikák is ide sorolhatóak.

Ezek között is van azonban kivételes eset, mint például a túlzottan nagy és lógó mellek esete, amikor megfelelő orvosi, pszichológiai és fiziológiai indoklás mellett is hozzájárulhat a TB a műtét költségeihez – de sajnos ez csak ritkán fordulhat elő.