Elégedetlen hasa formájával és újra laposnak és feszesnek szeretné hasát látni?

Tájékoztató a has plasztika műtétről:

A hasfal változása leggyakrabban elhízás, elhízást követő fogyás, terhesség után maradt maradandó elváltozás, műtéti beavatkozások nyomán alakulnak ki. A hason lokálisan kialakult bőr és zsírfelesleg nem csak esztétikai, hanem funkcionális panaszokat, gerincbántalmakat, az összefekvő bőrterületeknél kialakuló bőrbetegségeket, valamint psyches zavarokat is okozhat.

A has plasztika magába foglalja a has területén végzett műtéteket, amelyek célja a bőrön, zsírszöveten és a hasfalon keletkezett elváltozások megszüntetése vagy helyreállítása. A has plasztikai műtéti metszés ívelt vonalban a két csípőtövist összekötve a szeméremdomb feletti barázdában, rejtett helyen halad. A megereszkedett, esetenként striás bőrt a bőralatti zsírszövettel együtt eltávolítjuk. Amennyiben az egyenes hasizmok között kitágulást, hasfali vagy köldöksérvet észlelünk, azt ellátjuk. Ezután a köldököt eredeti helyének megfelelően rögzítjük. A sebet több rétegben plasztikai varrattal zárjuk. A has plasztikai műtét végén nyomókötést illetve fűzőt helyezünk fel.

Kiknek ajánljuk az has plasztikai műtétet?

Az has plasztikai műtét a legideálisabb megoldás, ha hasának formájával való elégedetlensége pszichés zavarokat okoz Önnek!

A has plasztikai műtét utáni teendők

A has plasztika után felhelyezett nyomókötés vagy fűző viselése feltétlenül szükséges 4-6 hétig. Szövődménymentes esetben a sebgyógyulás 2 hét. A műtét után megfigyelési időt követően a beteget kísérővel hazabocsátjuk. Az otthoni ápolás megszervezése, az utasítások betartása a páciensre hárul. A későbbiekben a beteget rendszeresen kontrolláljuk, a varratszedés, további utasítások ekkor történnek.

A has plasztikai műtét utáni lehetséges szövődmények

Valamely has plasztikai beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozás szövődményei: trombózis, embólia, utóvérzés, gyulladás, azonban - hála az orvostudomány fejlődésének - egyre ritkábbak, előfordulásuk esetén kezelhetők. A szövődmények megelőzése érdekében alacsony molekulasúlyú heparinszármazékokat alkalmazunk, melyet a páciensnek otthonában is folytatnia kell.

A szövődmények közül megemlítendő a savóképződés, műtét alatti vérvesztésből eredő gyengeség, aluszékonyság, seb fertőzés, a felületes bőridegek sérülése miatti érzészavar. Késői szövődmény lehet a hipertrófiás vagy keloidos heg.

A has plasztikai műtétet követő napon a beteg felkelhet, ekkor kötéscsere, esetleg a drainek eltávolítása történik. A teher bírást fokozatosan nyeri vissza általában 2 hét alatt, a rugalmas haskötő viselése 4-6 hétig szükséges a letapadás elősegítésére.