A mellrák felfedezését valójában segíti vagy nehezebbé teszi a mellnagyobbítás?

A mellrák felfedezését valójában segíti vagy nehezebbé teszi a mellnagyobbítás?

Szóba jöhető diagnosztikai eszközök pl. mammográfia, önvizsgálat, ultrahang és sebészeti megfontolások mellimplantátumok esetén.

A rendszeresen alkalmazott mell önvizsgálat sokat segíthet az olykor nehézkesen diagnosztizálható mellnagyobbítás utáni emlőrák kialakulásában.

Mióta népszerű a mellnagyobbítás?

Már az 1960-as évek elejétől engedélyezetté vált a kozmetikai céllal történő mellnagyobbítás, amely napjainkra már a legkeresettebb és legfelkapottabb szépészeti beavatkozás lett világszerte. Amerikai adatok alapján a 14-60 éves korosztály 70%-a körében a legnépszerűbb a mellnagyobbítás, és az USA-ban szám szerint hozzávetőlegesen 2 millió nőt érint ez a beavatkozás.

Növekszik azon mellimplantált nők száma abban a csoportban, ahol magas az emlőrák előfordulási gyakorisága, amely összefüggésbe hozható az életkor előrehaladásával (45-64 év). Ha a magyarországi adatokat nézzük, akkor 2009-ben 7276 nőnél diagnosztizáltak emlőrákot a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján, de sajnos ebből a kimutatásból az nem derült ki, hogy közülük mennyinek volt mellimplantátum beültetve.

Van-e párhuzam a mellimplantátumok beültetése és a mellrák kialakulása között?

Sem a kohezív szilikongéllel, sem a fiziológiás sóval töltött (hazánkban nem alkalmazott) implantátumok nem hozhatók összefüggésbe a rosszindulatú daganatok kialakulásával - igazolták vissza a számos nagy létszámú csoportban végzett vizsgálatok. Épp ellenkezőleg jó néhány vizsgálat adatait áttekintve azt tapasztalták, hogy az emlőrák szignifikánsan alacsonyabb rizikóval alakult ki az implantátummal élő nők esetében, mint az átlagnépesség körében.

Az alacsonyabb mellrák előfordulási arány az olyan okokra vezethető vissza, mint a mellnagyobbításon átesett nők vékonyabb testalkata, mérsékelt alkohol fogyasztásuk, fogamzásgátlót szednek, valamint fiatalon szülik első gyermeküket. Annak azonban nem pontosan ismerik az okát, hogy a kisebb térfogatú emlőkben (még a műtét előtti állapotban) miért alakul ki kevesebb rosszindulatú daganat.

Mellimplantátumok esetén alkalmazható diagnosztikai eljárások

A mellimplantátum nélküli emlők esetében is nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat, és az időközönkénti emlőszűrő vizsgálatokon való részvétel, azonban a mellnagyobbításon átesett keblek esetében problémák merülhetnek fel a szilikon implantátum beültetése után, éppen ezért alaposabb vizsgálatokra van szükség.